Yad Vashem onderscheiding voor echtpaar uit Goes

Gebruikersavatar
Henk-Willem
Moderator
Berichten: 2602
Lid geworden op: 20 Jul 2007, 08:33

Yad Vashem onderscheiding voor echtpaar uit Goes

Berichtdoor Henk-Willem » 09 Sep 2016, 13:44

Het echtpaar Kluiver uit Goes krijgt donderdag postuum de Yad Vashem onderscheiding. Ze hebben in de Tweede Wereldoorlog Joodse onderduikers opgevangen.

Dominee
Jan Herman Kluiver was dominee, en getrouwd met Anna Elisabeth Kluiver-Gerretsen. Dominee Kluiver schreef in zijn memoires over de onderduikers. “Op zaterdagavond, ik was nog bezig met de preek, kwamen ze bij de achterdeur. De gezichten boezemde mij veel vertrouwen in en zodoende kwamen ze verder de huiskamer in, waar ik zat te werken.”

Herinneringen
Een van de onderduikers, mevrouw Jacobson - van Leeuwen heeft over de onderduikperiode in Goes haar herinneringen opgetekend in het boek Herinneringen en terugblik. “Daar gingen we dan weer, sjouwend met onze koffers, nu richting Goes. Er was zo goed als geen verkeer en openbaar vervoer, was er al helemaal niet. Lopen dus. Wij liepen in het dorp rond en gedroegen ons als evacués van Walcheren. We gingen ook wel eens mee naar de kerk, als dominee Kluiver preekte. Nadat Walcheren was bevrijd, gingen wij naar Middelburg op 16 november 1944 en bleven contact houden.”

Ambassadeur
Tijdens een ceremonie in Amsterdam zal de ambassadeur van Israël donderdag de onderscheidingen uitreiken. Dat gebeurt in het Koninklijk Instituut voor de Tropen.

Instituut
De Yad Vashem onderscheiding is genoemd naar het Yad Vashem instituut in Jeruzalem. Dat is opgericht met het doel om de zes miljoen Joden te herdenken, die tijdens de tweede wereldoorlog door de nazi's en hun handlangers werden omgebracht. En het eren van diegenen die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt bij het redden van Joden.

BRON: http://www.omroepzeeland.nl/nieuws/2016 ... 9KumPmLSbh
Met vriendelijke groeten,
Henk-Willem
Lid van: SRO, SKF, MEDEC, AFP #41, DGO #3009, OMSA M#8014

Terug naar “Israël (Yad Vashem)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast