Yad Vashem postuum uitgereikt aan Gerrit Bloemers uit Dalfsen

Gebruikersavatar
Henk-Willem
Moderator
Berichten: 2602
Lid geworden op: 20 Jul 2007, 08:33

Yad Vashem postuum uitgereikt aan Gerrit Bloemers uit Dalfsen

Berichtdoor Henk-Willem » 08 Sep 2016, 07:36

Gerrit (Gait) Bloemers uit Dalfsen kreeg vandaag postuum de Yad Vashem onderscheiding uitgereikt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bood hij onderdak aan zeven Joodse onderduikers. De Yad Vashem werd uitgereikt aan de nicht van Bloemers door de Israëlische ambassadeur Haim Divon.

Bloemers leefde een rustig leven op een kleine boerderij in Dalfsen. Hij was ongetrouwd en had geen kinderen. In 1942 werd Bloemers gevraagd om Joden onder te brengen die vreesden voor deportatie naar een concentratiekamp.

Onderduikers publiek geheim
Esje Roosje Steren en haar vriend Jaap Blog waren de eersten en als snel volgden er meer. In Dalfsen was het geen geheim dat Bloemers onderduikers had maar het kwam nooit naar buiten.

In aanwezigheid van nazaten van de onderduikers, familie van Bloemers, de ambassadeur en de burgemeester werden muziekstukken gespeeld, waren er toespraken en werd er een film getoond. De ceremonie vond plaats in de voormalige Synagoge aan de Julianastraat in Dalfsen.

De mensen die de Yad Vashem onderscheiding krijgen worden door Israël gezien als ‘Rechtvaardige onder de Volkeren’ voor het redden van het Joodse onderduikers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze eervolle prijs is bedoeld voor mensen die zelf niet Joods zijn en met gevaar voor eigen leven Joden hebben gered.

BRON: http://www.rtvoost.nl/nieuws/default.as ... 1473316318
Met vriendelijke groeten,
Henk-Willem
Lid van: SRO, SKF, MEDEC, AFP #41, DGO #3009, OMSA M#8014

Terug naar “Israël (Yad Vashem)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast