Herinneringen van een Joods onderduikertje nu als jeugdversi

Gebruikersavatar
Henk-Willem
Moderator
Berichten: 2571
Lid geworden op: 20 Jul 2007, 08:33

Herinneringen van een Joods onderduikertje nu als jeugdversi

Berichtdoor Henk-Willem » 29 Jan 2016, 16:20

Karel's boek 'Hoe heet ik ook alweer?' kwam uit in 2010. 't Is een boek over de oorlogsherinneringen van een Joods onderduikertje.
Dit boek gaat opnieuw naar de drukker, maar nu geheel geschreven voor kinderen van de bovenbouw van het Basisonderwijs en van het Voortgezet Onderwijs. Maar ook voor ouders en grootouders is het een lezenswaard boek.

"Naar aanleiding van het boek - dat voor volwassenen was geschreven - werd mij gevraagd of ik gastlessen wilde geven op scholen", aldus Karel Beesemer die inmiddels 80 jaar is. De auteur woont momenteel in De Bilt. "Het boek lag ook in de toko van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Van de directeur van het Herinneringscentrum, Dirk Mulder, kreeg ik het verzoek om over mijn oorlogsherinneringen gastlessen te gaan geven op scholen. Dat doe ik veelvuldig sinds 2010."

Inmiddels is het boek drukklaar en zal het in het eerste kwartaal van 2016 worden uitgegeven. Het boek vertelt het verhaal van het verloop van de Tweede Wereldoorlog, met als rode draad het leven van Karel Beesemer als Joods jongetje vanaf zijn vijfde tot zijn tiende. Karel werd onder andere ondergebracht op onderduikadressen in Amsterdam, Rotterdam, 's Gravenmoer, Veenendaal, Bilthoven en Renkum.

Renkum neemt in het boek een bijzondere plaats in. Daar was het laatste onderduikadres van Karel. Vanuit de toenmalige Gereformeerde pastorie aan de Kerkstraat van ds. Smeenk, bracht verzetsman de heer Goedhart hem naar 'tante' Truus, de toen nog ongehuwde dochter van groenteboer Adrianus van Dijk en diens vrouw Wilhelmina in de Dorpsstraat 142 in Renkum. Karel kwam terecht midden in de 'Slag om Arnhem' en hij moest, net als iedereen, evacueren.
Achterop de fiets van tante Truus vluchtten ze naar Veenendaal. Daar werden ze uiteindelijk bevrijd.

Karel over Renkum: "Hier vond ik een liefdevol huis. Hier groeide ik op, ging ik naar school, naar de kerk. Hier vond ik werk, was ik politiek en maatschappelijk actief. Mijn roots liggen hier in Renkum, hoewel dat niet echt klopt, voelt het zeker zo. Oma en opa van Dijk en tante Truus waren verzetshelden. Voor hen vroeg ik de Yad Vashem onderscheiding aan. Die kregen ze ver na de oorlog postuum. De Yad Vashem onderscheiding is de hoogste Israëlische onderscheiding voor niet- Joden die met gevaar voor eigen leven Joden hebben gered. Deze bijzondere plechtigheid die op 8 december 2010 plaatsvond is uiteraard in het nieuwe boek beschreven".

De titel Hoe heette ik ook alweer? van het boek slaat op het feit dat Karel, die inmiddels tien jaar was, na de oorlog niet precies wist hoe hij heette. Karel was duidelijk, maar over de achternaam moest hij nadenken. In de oorlog hadden ze hem Karel Broekhuizen genoemd. Hij wist zich te herinneren dat hij 'Bezemer' heette, maar niet precies hoe zijn naam precies geschreven moest worden. Later is dit gecorrigeerd naar de juiste schrijfwijze 'Beesemer'.

Leerzaam
Het is een aangrijpend boek, dat niet alleen het verhaal van Karel Beesemer vertelt, maar het gaat hier en daar ook in hoe hij als kind Tweede Wereldoorlog in Nederland heeft ervaren. Het is een bijzonder document dat de herinnering aan deze verschrikkelijke periode levend weet te houden in een taal die kinderen begrijpen. Het boek verschijnt in het eerste kwartaal van 2016.

BRON: http://stadwageningen.nl/nieuws/herinne ... -1.5640881
Met vriendelijke groeten,
Henk-Willem
Lid van: SRO, SKF, MEDEC, AFP #41, DGO #3009, OMSA M#8014

Terug naar “Israël (Yad Vashem)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten