Onderscheiding voor 'Een moedige en gevaarlijke daad'

Gebruikersavatar
Henk-Willem
Moderator
Berichten: 2602
Lid geworden op: 20 Jul 2007, 08:33

Onderscheiding voor 'Een moedige en gevaarlijke daad'

Berichtdoor Henk-Willem » 01 Dec 2015, 11:22

Zo onder de indruk van de synagoge in Heemstede is de Israëlische ambassadeur Haim Divon dat hij vroeg of de Yad Vashem-onderscheidingen hier kon worden uitgereikt.

Op donderdag 12 november gebeurde precies dat. Aanvankelijk zou de plechtigheid in het Raadhuis plaatsvinden. De ambassadeur was vorig jaar aanwezig bij de inwijding van de nieuwe synagoge in Heemstede.

Het Israëlische overheidsinstituut Yad Vashem toont nog steeds erkentelijkheid aan personen of hun nabestaanden die joden tijdens de tweede wereldoorlog voor deportatie wisten te behoeden. "Vaak was dit een uiterst moedige daad met gevaar voor eigen leven," benadrukt zij.

Eén onderscheiding is voor mevrouw Ruud Wubbe-de Boer, de oudste dochter van Geert en Margaretha de Boer. Haar familie nam de joodse peuter Levi Samson op in het gezin met drie kinderen in Overveen. De voedselvoorziening was een constante zorg, weet Ruud nog. Levi's moeder overleefde de concentratiekampen, haar echtgenoot niet. Er is altijd een hechte band blijven bestaan tussen de families. Samson is geëmotioneerd bij de toespraak.

De andere onderscheiding is voor Loes Jak-van Westering, de oudste dochter van Paul en Johanna van Westering. Deze Overveense familie nam de Zandvoortse Hester Waas in huis, maar ook anderen joodse mensen vonden er een tijdelijk onderdak. Waas emigreerde na de oorlog naar Amerika toen duidelijk werd dat haar ouders en broertje waren vermoord. Zij leeft nog maar was niet in staat de bijeenkomst bij te wonen. Wel haar zoon en echtgenote en kinderen die speciaal uit Vancouver waren overgekomen.

Er waren toespraken van gemeentesecretaris Willem van den Berg, wiens vader ook in een concentratiekamp terechtkwam, rabbijn Shmuel Spiero, de ambassadeur van Israel, Jan de Boer en Peter van Westering, zonen van de postuum onderscheiden echtparen. Leerlingen van groep 8 van de Bosch en Hovenschool zongen het lied 'Mag ik dan bij jou' van Claudia de Breij terwijl Joy, Pippa en Nora zelf geschreven gedichten voordroegen.

BRON: http://www.dichtbij.nl/zuid-kennemerlan ... -daad.aspx
Met vriendelijke groeten,
Henk-Willem
Lid van: SRO, SKF, MEDEC, AFP #41, DGO #3009, OMSA M#8014

Terug naar “Israël (Yad Vashem)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast