Jodenreddende trompettist postuum geëerd

Gebruikersavatar
Henk-Willem
Moderator
Berichten: 2602
Lid geworden op: 20 Jul 2007, 08:33

Jodenreddende trompettist postuum geëerd

Berichtdoor Henk-Willem » 28 Aug 2015, 14:10

De Zwijndrechtse trompettist Pieter Dolk heeft vijf jaar na zijn dood een bijzondere onderscheiding gekregen. In de Tweede Wereldoorlog hielp hij joodse musici te overleven en belandde hiervoor in een concentratiekamp.

In het conservatorium in Den Haag nam een familielid vrijdag de onderscheiding in ontvangst. Het is de zogenoemde Yad Vashem-onderscheiding. Dit is een Israëlische instelling voor het herdenken van slachtoffers van de Holocaust en redders van Joden. Pieter Dolks naam wordt ingebeiteld in de eremuur van Yad Vashem in Jerzulem.

Grandioos
De vrienden en familieleden van Dolk vinden het goed dat de trompettist nu een onderscheiding heeft gekregen. "Jammer dat hij er zelf niet is, want hij had het fantastisch gevonden", vertelt neef Jan Jettinghof. Ook een goede vriend, Christiaan Kerkhof, is er blij mee. "Hij was altijd heel trots op wat hij had gespeeld. Terecht, want ik luisterde wel eens bandjes en hij was echt grandioos."

Kamporkest
Dolk zat ruim een jaar in kamp Vught nadat hij was opgepakt door de Duitsers. Hij wist uiteindelijk te overleven doordat hij mocht spelen in het kamporkest. Pieter Dolk overleed op 94-jarige leeftijd.

BRON: http://www.rijnmond.nl/nieuws/24-07-201 ... uum-geeerd
Met vriendelijke groeten,
Henk-Willem
Lid van: SRO, SKF, MEDEC, AFP #41, DGO #3009, OMSA M#8014

Terug naar “Israël (Yad Vashem)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast