Postume onderscheiding Yad Vashem voor hulp aan Joodse student

Gebruikersavatar
Henk-Willem
Moderator
Berichten: 2571
Lid geworden op: 20 Jul 2007, 08:33

Postume onderscheiding Yad Vashem voor hulp aan Joodse student

Berichtdoor Henk-Willem » 28 Aug 2015, 13:54

Een vrouw uit het Zuid-Hollandse dorp Waarder wordt postuum geëerd voor het helpen van een Joodse student in de Tweede Wereldoorlog.

Maartje van der Stoel-van Leeuwen krijgt de titel 'Rechtvaardige onder de Volkeren' van het Israëlische instituut Yad Vashem. Dat is een onderscheiding voor niet-Joden die Joden hebben geholpen tijdens de oorlog.

Pension
Van der Stoel runde een studentenhuis in Leiden tijdens de Tweede Wereldoorlog en maakte geen onderscheid tussen Joodse en niet-Joodse studenten. Daardoor kon een Joodse student medicijnen, Herbert Muller, het pension gebruiken als onderduikadres.

Ook heeft Muller ondergedoken gezeten bij een zoon en een dochter van Van der Stoel. Na de oorlog werkte hij als arts in het Diaconessenziekenhuis in Leiden.

Achter-achterkleindochter
De Israëlische ambassadeur Haim Divon heeft de onderscheiding vanmiddag overhandigd aan een achter-achterkleindochter van Van der Stoel in Den Haag.

De titel wordt jaarlijks toegekend aan ongeveer 450 mensen wereldwijd. Sinds 1953 gebeurde dat bij meer dan 5000 Nederlanders.

BRON: http://nos.nl/artikel/2043018-postume-o ... udent.html
Met vriendelijke groeten,
Henk-Willem
Lid van: SRO, SKF, MEDEC, AFP #41, DGO #3009, OMSA M#8014

Terug naar “Israël (Yad Vashem)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast