Yad Vashem onderscheiding uitgereikt

Gebruikersavatar
Henk-Willem
Moderator
Berichten: 2571
Lid geworden op: 20 Jul 2007, 08:33

Yad Vashem onderscheiding uitgereikt

Berichtdoor Henk-Willem » 02 Dec 2014, 21:23

Marijke van de Meent-Segboer mocht vrijdag op het Gymnasium Camphusianum de Yad Vashem onderscheiding in ontvangst nemen. Dat deed ze voor haar moeder Frederika Maria Segboer en tante Christina Segboer. Zij werden postuum geëerd als 'Rechtvaardigen onder de Volkeren', de hoogste Israëlische eretitel, voor het beschermen van Joodse medeburgers tijdens de Tweede Wereldoorlog met gevaar voor eigen leven.

De aula van het Gymnasium Camphusianum vormde vrijdagmiddag het toneel voor een plechtigheid met veel historische waarde. Driehonderd leerlingen van de school zagen hoe verschillende mensen het woord namen om de zussen Christina (Tine) en Frederika (Riek) te eren voor hun daden in de Tweede Wereldoorlog. Die eer werd door middel van de Yad Vashem onderscheiding, een medaille en een oorkonde benadrukt. Bovendien zullen hun namen voor eeuwig worden vast gelegd op de 'Eremuur' in de 'Tuin der Rechtvaardigen' van het Yad Vashem instituut in Jeruzalem.

Het Yad Vashem instituut in Jeruzalem is een overheidsinstelling voor oorlogsdocumentatie. Het doel van het instituut is om huidige en toekomstige generaties te leren waartoe rassenhaat en vooroordelen kunnen leiden.

Burgemeester Barske was een van de sprekers en legde de nadruk op het belang van de aanwezigheid van de honderden leerlingen: ,,Het is belangrijk om jongeren in onze historie te betrekken. Onderwijs is meer dan het overdragen van kennis. De historie is van belang voor iedereen, opdat we het nooit vergeten."

Na de woorden van de burgemeester kwam de heer Baelde Jansen aan het woord, geschiedenisdocent op het Gymnasium Camphusianum en bovendien familiair verbonden met Tine en Riek. Hij vertelde de aanwezigen het verhaal van de gezusters. ,,Tine en Frederika maakten geen onderscheid tussen joden en niet-joden. Zij verborgen joden om ze uit handen van de Duitsers te houden. Samen met de Westerweelgroep, een groep die geweldloos verzetswerk deed, hielpen ze hun joodse medeburgers. Alle negentien de leden van de Westerweelgroep werden in 1964 al onderscheiden", vertelde hij. Mede dankzij hem vond de ceremonie plaats waardoor hij een certificaat overhandigd kreeg. Tevens wordt er een boom geplaatst in het 'Bos van Vrede'.

Nadat Marijke van de Meent-Segboer de medaille en oorkonde ontving vertelde ze dat Tine en Riek die zelf nooit in ontvangst hadden genomen: ,,Voor hun was het normaal om te doen. Ze hadden het goed gevonden om hun verhaal te vertellen, maar de medaille en oorkonde? Daarvan hadden ze gezegd: laat maar."

BRON: http://www.destadgorinchem.nl/lokaal/ya ... H4fqTGG-1Z
Met vriendelijke groeten,
Henk-Willem
Lid van: SRO, SKF, MEDEC, AFP #41, DGO #3009, OMSA M#8014

Terug naar “Israël (Yad Vashem)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast