Yad Vashem eert Nederlandse redders Joden in Den Haag

Gebruikersavatar
Henk-Willem
Moderator
Berichten: 2571
Lid geworden op: 20 Jul 2007, 08:33

Yad Vashem eert Nederlandse redders Joden in Den Haag

Berichtdoor Henk-Willem » 16 Nov 2014, 19:08

DEN HAAG - De Israëlische ambassadeur in Nederland heeft dinsdagavond in Den Haag 23 Nederlanders geëerd die tijdens de Tweede Wereldoorlog Joodse burgers hebben verborgen en gered. Echtparen en individuele redders kregen postuum 12 onderscheidingen als 'Rechtvaardigen onder de volkeren' toegekend van Yad Vashem, het instituut ter nagedachtenis van de holocaust. Twee van hen zijn de Haagse Leenderd Mostard en de in Maasluis geboren Cornelia Kloppenburg. Dit echtpaar hielp de toen 4-jarige Micha Konig onderduiken op landgoed Oud-Clingendael in Wassenaar.

De onderscheidingen werden veelal in ontvangst genomen door familieleden van de reeds overleden ontvangers, die in de oorlog Joodse kinderen en soms hele Joodse families in huis namen. De onderscheiding voor 'Oom Leen' en 'Tante Cor', die als echtpaar de onderscheiding krijgen, wordt in ontvangst genomen door hun neef Daan Kloppenburg (83). 'Dit is een bijzondere emotionele dag en deze onderscheiding is dan ook een bekroning op wat zij gedaan hebben,' vertelt hij. 'Deze mensen waren zo onbaatzuchtig.'

Clingendael

Oom Leen Tante Cor woonden een groot deel van de oorlog op landgoed Oud-Clingendael in Wassenaar. Leen was daar chauffeur voor de welgestelden die daar woonden. Zelf hadden ze geen kinderen, maar wel een kinderwens. Toen hen werd gevraagd of de kleine Micha Konig, inmiddels 75, bij hen kon onderduiken was er weinig twijfel. 'Zij hebben mij het leven gered,' zegt een zwaar geëmotioneerde Micha Konig. 'Meerdere malen zelfs, en daar ben ik ze, zolang ik leef, dankbaar voor.' Na de oorlog schreef Konig een boek over zijn ervaringen getiteld De Diagonaal van de Rozenstruik.

Yad Vashem heeft sinds 1953 wereldwijd meer dan 24.500 mannen en vrouwen als redders van Joden tijdens de oorlog geëerd, onder wie meer dan 5350 Nederlanders. De namen van allen die onderscheiden zijn worden gebeiteld in de muur van Yad Vashem in Jeruzalem.

BRON: http://www.omroepwest.nl/
Met vriendelijke groeten,
Henk-Willem
Lid van: SRO, SKF, MEDEC, AFP #41, DGO #3009, OMSA M#8014

Terug naar “Israël (Yad Vashem)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten