Zwijndrechts echtpaar krijgt postuum Israëlische medaille

Gebruikersavatar
Henk-Willem
Moderator
Berichten: 2602
Lid geworden op: 20 Jul 2007, 08:33

Zwijndrechts echtpaar krijgt postuum Israëlische medaille

Berichtdoor Henk-Willem » 16 Nov 2014, 19:08

Het Zwijndrechtse echtpaar Teunis en Pieternella Baan-Blacquière heeft gisteren in het Haagse gemeentehuis postuum de Yad Vashem- onderscheiding gekregen.

Deze medailles worden uitgereikt aan niet-Joodse mensen die in de Tweede Wereldoorlog Joodse medeburgers hebben gered met gevaar voor eigen leven. Het tuindersechtpaar bood in het begin van 1943 onderdak aan zijn eerste Joodse onderduiker, baby Margaretha.

Zij werd later door het kinderloze echtpaar geadopteerd. Margaretha, die tegenwoordig Margriet Schenkel-Baan heet, woont in Dordrecht.

Het echtpaar Baan-Blacquière krijgt de eretitel 'Rechtvaardigen onder de volkeren'. Op de eremedaille staat: 'Hij die één mensenleven redt, redt de gehele mensheid'. Wereldwijd hebben sinds 1956 meer dan 25.000 mensen deze onderscheiding gekregen. Een vijfde van hen komt uit Nederland.

Het echtpaar, dat na Margaretha nog meer onderduikers opnam, woonde destijds aan de Lodewijk van Nassaustraat 61.

Kinderloos
"Het was een kinderloos echtpaar dat erg begaan was met het lot van de Joden,'' vertelt Kees Popijus. Hij is schrijver van tal van historische publicaties over Zwijndrecht, waaronder twee boeken over de Tweede Wereldoorlog.

In een van zijn boeken schreef Popijus dat de familie Baan-Blacquière onderduikers in huis had.

Hij had ook een aandeel bij het onderzoek dat de Yas Vashem-organisatie heeft ingesteld bij de toekenning van de medaille voor het Zwijndrechtse echtpaar. De onderscheiding was aangevraagd door pleegdochter Margriet.

"Ze hadden nog een oogetuigenverslag nodig van iemand die de oorlog had overleefd voordat ze de aanvraag zouden honoreren.''

Kees Popijus kon ze daar ook niet aan helpen, maar hij kon wel een door J. Slijper vervalste persoonkaart tonen van mevrouw Kan, die ook bij de familie Baan had ondergedoken gezeten. "Slijper zelf heeft na de oorlog op die kaart geschreven dat die vervalst was.''

Kopie
Popijus heeft een kopie van die persoonkaar naar Yad Vashem in Israël. "Op grond van die aanvullende informatie zijn ze alsnog akkoord gegaan.''

Gisteren is de onderscheiding uitgereikt aan 23 Nederlanders die allen overleden zijn.

BRON: ad.nl
Met vriendelijke groeten,
Henk-Willem
Lid van: SRO, SKF, MEDEC, AFP #41, DGO #3009, OMSA M#8014

Terug naar “Israël (Yad Vashem)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast