Nederlandse verzetsheld levert Israëlische onderscheiding in

Gebruikersavatar
René
Berichten: 601
Lid geworden op: 25 Apr 2009, 10:45

Nederlandse verzetsheld levert Israëlische onderscheiding in

Berichtdoor René » 15 Aug 2014, 09:23

Dhr. Henk Zanoli heeft de hoge Israëlische onderscheiding, die hij drie jaar geleden kreeg voor het verbergen van een joodse jongen in de Tweede Wereldoorlog, teruggegeven.
Reden daarvoor is dat bij een Israëlisch bombardement op Gaza vorige maand zes van zijn familieleden om kwamen.

In de begeleidende brief aan de Israelische ambassade schreef hij: "Gezien onze geschiedenis is het heel erg schokkend en tragisch dat vier generaties later wij worden getroffen door de moord op onze familieleden in Gaza. Moorden gepleegd door de Israëlische staat. De klein-kleinkinderen van mijn moeder (die dezelfde onderscheiding kreeg) verloren hun oma, drie ooms, een tante en een neef door toedoen van het Israëlische leger. De medaille houden die mijn dappere moeder en ik kregen voor ons gevecht tegen de onderdrukker zou een belediging zijn voor haar en mijn familie in Gaza."


Bron: http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/nederlandse-verzetsheld-levert-israelische-onderscheiding
“Un soldat long et dur combat pour un morceau de ruban de couleur” (Napoleon Bonaparte)

Gebruikersavatar
Alex
Berichten: 833
Lid geworden op: 09 Nov 2007, 17:37
Locatie: Noorwegen

Re: Nederlandse verzetsheld levert Israëlische onderscheidin

Berichtdoor Alex » 15 Aug 2014, 10:24

Nederlandse verzetsman (91) retourneert onderscheiding Israël

Een Nederlandse oud-verzetsman heeft een Israëlische onderscheiding teruggestuurd omdat zes familieleden vorige maand zijn omgekomen bij een Israëlisch bombardement in de Gazastrook. Dat meldt de Israëlische krant Haaretz vrijdag. De nu 91-jarige Henk Zanoli en wijlen zijn moeder Johanna Zanoli-Smit werden in 2011 door het Israëlische holocaustmuseum Yad Vashem onderscheiden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hielden zij een joods kind verborgen waarvan de ouders omkwamen in nazi-vernietigingskampen. De familie Zanoli leed zwaar onder de oorlog. Zanoli's vader werd vanwege zijn verzetsactiviteiten in 1941 naar Dachau gestuurd en kwam in februari 1945 om in Mauthausen. Zijn zwager werd geëxecuteerd en de joodse verloofde van zijn broer werd eveneens door de nazi's vermoord. Zanoli's achternicht, een Nederlandse diplomate in Oman, is getrouwd met een Palestijn uit de Gazastrook. Zijn ouderlijk huis werd op 20 juli getroffen door een Israëlische vliegtuigbom, waardoor zes leden van de familie omkwamen. Hierna besloot Zanoli de onderscheiding met oorkonde per koerier terug te sturen naar de Israëlische ambassade in Den Haag, waar hij ze drie jaar geleden in ontvangst nam. In een begeleidende brief aan ambassadeur Haim Davon zegt Zanoli dat zijn familie in het verzet tegen de nazi's een zware tol heeft betaald.
"Tegen deze achtergrond is het bijzonder choquerend en tragisch, dat vier generaties later onze familie te maken krijgt met moord op onze verwanten in Gaza. Moord gepleegd door de Staat Israël", schrijft Zanoli. Om onder deze omstandigheden een onderscheiding van de Staat Israël te behouden zou een belediging zijn aan de nagedachtenis aan mijn dappere moeder (...)".

Bron: http://www.nu.nl/binnenland/3852978/ned ... srael.html
In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister - Goethe

Gebruikersavatar
Alex
Berichten: 833
Lid geworden op: 09 Nov 2007, 17:37
Locatie: Noorwegen

De andere kant van de medaille

Berichtdoor Alex » 17 Aug 2014, 09:39

Verzetsheld geeft Yad Vashem-medaille terug: 'Ik maak een politiek statement'
Door: Sterre Lindhout − 16/08/14, 18:15

De Nederlandse verzetsheld Henk Zanoli stuurt een Israëlische onderscheiding terug omdat zes Palestijnse familieleden in Gaza zijn gedood. Hij is het niet eens met het handelen van de Israëlische regering, dus wilde hij ook geen Israëlische onderscheiding meer dragen. De Nederlander Henk Zanoli (91) gaf vrijdag zijn medaille voor 'Rechtvaardige Onder de Volkeren' terug, een eerbetoon aan niet-Joden die in de Tweede Wereldoorlog Joden hebben helpen ontsnappen aan de nazi's. Zanoli nam dit besluit nadat op 20 juli zes Palestijnse familieleden waren omgekomen door een Israëlisch precisiebombardement op hun huis in Gaza. Henk Zanoli, rechter in ruste, is de oudoom van de Nederlandse diplomaat Angélique Eijpe (met wie vorige week zaterdag een interview in de Volkskrant stond). Zij is getrouwd met Ismail Ziada. De zes doden bij het bombardement waren drie van Ziada's broers, zijn moeder, schoonzus en neefje.
'Het is een politiek statement, dat is het', zegt Zanoli. 'Ik laat ermee zien dat ik het oneens ben met het handelen van de Israëlische regering tegenover de Palestijnen.' Ook toen hij de onderscheiding drie jaar geleden kreeg, stond Zanoli al kritisch tegenover de Israëlische regering. 'Ze hebben de beste wapens ter wereld en ze schieten er maar op los.' Tegen deze achtergrond, zo schreef Zanoli in zijn begeleidende brief aan Israëls ambassadeur in Nederland, Haim Davon, is het extra schokkend en tragisch dat zijn familieleden nu, vier generaties later, door de Israëlische staat worden gedood. Toch nam hij de blijk van erkenning en dankbaarheid aan, omdat hij ook bestemd was voor zijn overleden moeder. 'En zij had die onderscheiding echt verdiend', zegt Zanoli. De decoratie is beter bekend onder de naam Yad Vashem-medaille, omdat hij wordt uitgereikt door de directie van het bekende Holocaustherdenkingsmuseum in Jeruzalem. Zanoli en zijn moeder namen tijdens de Duitse bezetting de toen 9-jarige Joodse jongen Elhanan Pinto onder hun hoede. Dat was op zichzelf al een gevaarlijke daad, maar voor de familie Zanoli was het extra riskant omdat ze nauwlettend in de gaten werd gehouden door de bezetter. Zanoli's vader, die openlijk anti-Duits was, was door de nazi's opgepakt. Hij stierf in het concentratiekamp Dachau. Tegen deze achtergrond, zo schreef Zanoli in zijn begeleidende brief aan Israëls ambassadeur in Nederland, Haim Davon, is het extra schokkend en tragisch dat zijn familieleden nu, vier generaties later, door de Israëlische staat worden gedood.
Hij is niet anti-Joods, zegt Zanoli. 'En als de Israëlische regering de Palestijnen niet van huis en haard verdreven had, was ik nog steeds pro-Israël geweest. Het moet toch mogelijk zijn dat die twee volken vreedzaam samenleven in dat gebied? Dat hebben ze eeuwen gedaan.'
De jonge onderduiker, Elhanan Pinto, overleefde de oorlog en trok naar Israël. 'De kans is aanwezig dat hij daar in het leger is gegaan', zegt Zanoli. 'En dat hij braaf heeft meegedaan met het neerschieten van Palestijnen. Daar probeer ik zo min mogelijk over na te denken.' .

Bron: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/Bui ... ment.dhtml
In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister - Goethe

Gebruikersavatar
Alex
Berichten: 833
Lid geworden op: 09 Nov 2007, 17:37
Locatie: Noorwegen

Rescue Story Zanoli Family

Berichtdoor Alex » 17 Aug 2014, 09:42

Zanoli FAMILY

Zanoli-Smit, Johanna Jacoba (1897 - 1981 )
Zanoli, Henk

The orthodox Pinto family lived in Amsterdam, where father Pinto worked for the Jewish Council, which exempted him initially from deportation. In the spring of 1943, however, when some of those in the same situation were arrested and deported after all, he started to look for hiding places for his family. For his son Elchanan, born in 1932, a number of temporary places did not work out, until a place was found with the Zanoli family in the village of Eemnes, in the central province of Utrecht. The Zanolis had six grown children, some of them no longer living at home. Henk Zanoli, the father, was a senior advisor in the judicial system and active in the underground, had been arrested and taken to the Amersfoort political concentration camp in the Netherlands some months before the arrival of Elchanan. Also a number of the children were active in underground activities. Mother Jans Zanoli knew very well the risks involved by then in hiding a Jewish youngster in her home, but felt the moral obligation to do so. Son Henk, around 25 and living at home, traveled to Amsterdam to pick up the boy and took him back by train to Eemnes, a hazardous ride as there were many checks and guards along the route. The Zanolis took care of Elchanan, by then 11 years old, from the end of 1943 until the liberation of the city in May 1945. Elchanan found a warm and loving home with them. It turned out that Elchanan’s parents and siblings had all perished in the camps. An uncle came to pick him up some months after the liberation and put him in a Jewish orphanage. From there he immigrated to Israel with a group of youngsters in 1951 and changed his name to Hameiri. After the war, Jans Zanoli learned that her husband Henk Sr. had been transferred to Mauthausen, where he perished in February 1945.

On June 22, 2011, Yad Vashem recognized Jans Zanoli and her son Henk Zanoli as Righteous Among the Nations.

Bron: http://db.yadvashem.org/righteous/famil ... Id=9120199
In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister - Goethe


Terug naar “Israël (Yad Vashem)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast