Jentje Weijs postuum onderscheiden door Yad Vashem

Gebruikersavatar
Henk-Willem
Moderator
Berichten: 2602
Lid geworden op: 20 Jul 2007, 08:33

Jentje Weijs postuum onderscheiden door Yad Vashem

Berichtdoor Henk-Willem » 23 Dec 2013, 19:24

Jentje Weijs uit Sint Jansklooster krijgt woensdag postuum de Yad Vashem-onderscheiding Rechtvaardige onder de Volkeren. Dit gebeurt in de synagoge in Arnhem, waar een schoondochter van haar de medaille en oorkonde in ontvangst neemt.

Jentje Weijs, die in 1941 weduwe werd en een gezin met tien kinderen draaiende moest houden, hielp Joden met onderduiken. Dat deden ze in haar woning aan de Kloosterweg in Sint Jansklooster.

Ze had tijdens haar leven al een Amerikaanse en Britse onderscheiding gekregen en postuum het Verzetsherdenkingskruis. Bij Yad Vashem, de Israëlische instelling die redders van Joden onderscheidt, was haar verhaal echter nog niet bekend.

Aangespoord door zijn kinderen en kleinkinderen besloot Appie Weijs, het enige nog levende kind van Jentje, begin 2011 zijn herinneringen aan de oorlogstijd op papier te zetten voor Yad Vashem, waar getuigenverklaringen essentieel voor zijn. Yad Vashem heeft zijn verhaal getoetst bij nabestaanden van onderduikers, waardoor het ruim twee jaar geduurd heeft voor de officiële erkenning er komt. Appie Weijs heeft vorig jaar nog net die bevestiging gekregen, vlak daarna overleed hij.

De familie Weijs reist woensdag met 34 personen naar de synagoge van Arnhem, waar de medaille en oorkonde uitgereikt worden aan Betje Weijs, Appies vrouw.

BRON: De Stentor
Met vriendelijke groeten,
Henk-Willem
Lid van: SRO, SKF, MEDEC, AFP #41, DGO #3009, OMSA M#8014

Terug naar “Israël (Yad Vashem)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast