Yad Vashem-onderscheiding voor Brabantse pastoor

Gebruikersavatar
Henk-Willem
Moderator
Berichten: 2571
Lid geworden op: 20 Jul 2007, 08:33

Yad Vashem-onderscheiding voor Brabantse pastoor

Berichtdoor Henk-Willem » 23 Dec 2013, 19:22

De Brabantse pastoor Gerardus Cox van Maren krijgt deze week postuum de Yad Vashem-onderscheiding. De gemeente Oss heeft dat bekendgemaakt.

Yad Vashem in Jeruzalem is het instituut ter nagedachtenis aan de miljoenen slachtoffers van de Holocaust en aan de duizenden Joodse gemeenschappen die door de nazi’s tussen 1939 en 1945 werden verwoest. Daarnaast doet het instituut onderzoek naar de oorzaken en gevolgen van de Jodenvervolging.

Een ander doel van Yad Vashem is het eren van diegenen die zich tijdens de oorlog inzetten voor het redden van Joden. Sinds 1953 heeft het Yad Vashem Instituut wereldwijd ruim 22.000 mensen de eretitel “Rechtvaardigen onder de Volkeren” verleend. Meer dan vijfduizend Nederlanders ontvingen de eretitel. Hun namen worden ook bijgezet in de ‘Muur der Rechtvaardigen’ in de tuin van Yad Vashem in Jeruzalem.

De onderscheiding is bedoeld voor mensen die zich tijdens de oorlog inzetten voor het redden van Joden. Het is de hoogste onderscheiding die de staat Israël kent. De Brabantse pastoor krijgt de onderscheiding omdat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog Joden liet onderduiken in zijn parochie in Maren.

Woesndag wordt hem tijdens een officiële bijeenkomst in de Synagoge van de Liberaal Joodse Gemeente in Amsterdam. postuum de Yad Vashem-onderscheiding toegekend. De bijeenkomst wordt ook bijgewoond door één van de Joden die de oorlog mede dankzij de pastoor wist te overleven.

Weigering
De Yad Vashem-onderscheiding werd deze maand ook voor het eerst aan een Arabier toegekend. De familieleden van de Egyptische dokter Mohamed Helmy, die tijdens de oorlog in Berlijn onderdak verschafte aan Joden, willen de onderscheiding echter niet in ontvangst nemen. Zij willen niets met de onderscheiding te maken vanwege de slechte relatie tussen Israël en Egypte.

BRON: http://historiek.net/yad-vashem-ondersc ... oor/37882/
Met vriendelijke groeten,
Henk-Willem
Lid van: SRO, SKF, MEDEC, AFP #41, DGO #3009, OMSA M#8014

Terug naar “Israël (Yad Vashem)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast