Postuum Yad Vashem-onderscheiding Willem Kolff uitgereikt

Gebruikersavatar
Henk-Willem
Moderator
Berichten: 2538
Lid geworden op: 20 Jul 2007, 08:33

Postuum Yad Vashem-onderscheiding Willem Kolff uitgereikt

Berichtdoor Henk-Willem » 20 Okt 2013, 12:49

De in 2009 overleden kunstnieruitvinder Willem Kolff heeft samen met zijn eveneens overleden vrouw postuum de Yad Vashem-onderscheiding kregen. Deze onderscheiding van de staat Israël krijgt Kolff voor het redden van Joodse levens tijdens de Tweede Wereldoorlog in Kampen.

De onderscheiding werd vandaag in de raadszaal van de gemeente Kampen uitgereikt door de ambassadeur van Israël in Nederland aan de twee oudste kinderen van de familie Kolff, die hiervoor waren overgekomen uit de Verenigde Staten en Engeland.

Kolff studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Leiden, waar hij in 1937 met succes zijn artsexamen behaalde. Tijdens de Tweede Wereldoorlog begon hij zijn medische studie tot internist aan de Rijksuniversiteit Groningen. In het stadsziekenhuis Stichting Engelenberg in Kampen ontwikkelde hij tijdens de oorlog de allereerste werkende kunstnier, waarmee hij één van de grondleggers van de moderne dialyse werd. Voor het maken van de kunstnier gebruikte hij onder meer restanten van een Duitse bommenwerper, een waterpomp uit een T-Ford en cellofaan van de plaatselijke slager.

Kolff was tijdens zijn werkzaamheden in Kampen betrokken bij het verzet. Bij personen die de kans liepen door de Duitse bezetter te worden opgepakt, gaf hij aan dat zij verzonnen kwalen hadden waardoor zij met rust werden gelaten. Hij redde niet alleen mensen uit het verzet, maar ook verschillende Joden.

BRON: http://www.rtvoost.nl/
Met vriendelijke groeten,
Henk-Willem
Lid van: SRO, SKF, MEDEC, AFP #41, DGO #3009, OMSA M#8014

Terug naar “Israël (Yad Vashem)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast