Yad Vashem onderscheiding voor Amsterdamse zussen

Gebruikersavatar
Henk-Willem
Moderator
Berichten: 2602
Lid geworden op: 20 Jul 2007, 08:33

Yad Vashem onderscheiding voor Amsterdamse zussen

Berichtdoor Henk-Willem » 07 Jul 2011, 13:43

AMSTERDAM In het Joods Historisch Museum in Amsterdam zijn de Amsterdamse zussen Rietje (89) en Riek (95) Kluver donderdag door de staat Israël geëerd met een Yad Vashem erkenning.

De hoogbejaarde zusjes krijgen de onderscheiding omdat zij in de Tweede Wereldoorlog het leven redden van de anderhalf jaar oude Joodse peuter Daniël Sajet.

Sajet verloor zijn beide ouders in de oorlog. Zijn vader verongelukte in Engeland nadat hij was gevlucht voor de jodenvervolging, zijn moeder werd vergast in vernietigingskamp Auschwitz. Het was de bedoeling dat de peuter Daniël Sajet op hetzelfde transport naar Auschwitz zou gaan als zijn moeder. Maar Rietje Kluver wist dat te voorkomen. Samen met haar zus Riek had zij in Amsterdam al een onderduikadres geboden aan Daniël en zijn moeder. Omdat het huis te vol zat met andere Joodse onderduikers, moesten ze zich op een ander adres schuilhouden. Daar werden ze al na een dag verraden door de bewoonster.

Erkenning met spoed
Sajet werd door Rietje mee teruggenomen naar het huis van haar en haar zus, en werd na enkele dagen naar een veilig kindertehuis gebracht. Pas onlangs, 68 jaar later, is hij erachter gekomen wie hem gered heeft in de oorlog. Omdat de zusjes Rietje en Riek al zo oud zijn en Daniel er op stond dat ze voor hun daden werden erkend, heeft hij met veel spoed Yad Vashem zover gekregen om hen te erkennen.

Documentaire
Sajet's zoon Doron is verslaggever bij RTV Noord-Holland en maakt een documentaire over de beladen familiegeschiedenis. Deze documentaire 'Jij bent 't', is zaterdag 16 juli om 17.30 uur te zien op RTV Noord-Holland (ieder uur herhaald).

BRON: RTV Noord-Holland
Met vriendelijke groeten,
Henk-Willem
Lid van: SRO, SKF, MEDEC, AFP #41, DGO #3009, OMSA M#8014

Terug naar “Israël (Yad Vashem)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast