Yad Vashem onderscheiding voor familie van Woerkom

Gebruikersavatar
Henk-Willem
Moderator
Berichten: 2602
Lid geworden op: 20 Jul 2007, 08:33

Yad Vashem onderscheiding voor familie van Woerkom

Berichtdoor Henk-Willem » 30 Mei 2011, 10:31

VIJFHUIZEN - Het echtpaar Willem en Marie Anna van Woerkom uit Vijfhuizen is postuum onderscheiden met de Yad Vashem-onderscheiding. Het echtpaar krijgt de eretitel 'Rechtvaardige onder de Volkeren' voor hun hulp aan Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De onderscheiding bestaat uit een oorkonde en in Jeruzalem wordt hun naam in een muur gebeiteld bij het officiële monument van Israël voor het herdenken van de Joodse slachtoffers van de Holocaust in JadWasjem. De uitreiking vond plaats in Utrecht in het Joods Cultureel centrum Merkaz. Mevrouw Baruch van de Israëlische ambassade in Den Haag overhandigde de onderscheiding in aanwezigheid van zeer veel nazaten van de familie van Woerkom.

De familie van Woerkom bestond destijds uit 10 kinderen waarvan sommigen zich ook schuil moesten houden in de boerderij om deportatie naar Duitsland te voorkomen. Ook de kinderen hebben meegewerkt aan het succes van de hachelijke onderneming. 'Hachelijk' omdat de Duitse bezetters destijds geen genade kenden voor onderduikers en hun helpers zodra zij ontdekt werden.
Met de onderscheiding worden zij, net zoals het echtpaar, zoveel jaar na dato alsnog postuum geëerd voor hun heldhaftige gedrag tijdens de oorlog.

Ook de drie kinderen van Jules Lazarus (hij wijzigde zijn naam later in Kalter), die van april 1943 tot het einde van de oorlog in de boerderij bescherming genoot, waren aanwezig. Zoon Erik zei in zijn dankwoord dat 'als jullie mijn vader niet hadden opgevangen dan hadden wij hier niet gestaan'.

Op de eerste foto de twee jongste nog in leven zijnde kinderen van het echtpaar van Woerkom, Johan (82) en Wil (74) en de zoon van Jules Lazarus (Erik Kalter).
Op de tweede foto de erepenning verbonden aan de Yad Vashem onderscheiding voor het echtpaar van Woerkom uit Vijfhuizen.

BRON: Hoofddorpse Courant
Met vriendelijke groeten,
Henk-Willem
Lid van: SRO, SKF, MEDEC, AFP #41, DGO #3009, OMSA M#8014

Terug naar “Israël (Yad Vashem)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast