Yad Vashem voor de dames Jolink

Gebruikersavatar
Henk-Willem
Moderator
Berichten: 2571
Lid geworden op: 20 Jul 2007, 08:33

Yad Vashem voor de dames Jolink

Berichtdoor Henk-Willem » 23 Mar 2011, 11:22

VARSSEVELD - Gerrie en Minnie beter bekend als de dames Jolink hebben dinsdag tijdens een ceremonie in Varsseveld postuum de Yad Vashem-onderscheiding gekregen.

Bijna vijfduizend Nederlanders hebben in de loop van de jaren deze onderscheiding gekregen. Yad Vashem is de hoogste onderscheiding van de staat Israël voor niet-Joden en is bedoeld voor mensen die Joden hebben geholpen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Gerrie en Minnie Jolink hebben heel wat Joden aan een onderduikadres geholpen in de Achterhoek. Ook hadden ze zelf onderduikers in huis. Tot 16 februari 1944, de dag dat het huis overvallen werd door de Duitsers. De vier onderduikers en de dames Jolink hebben de oorlog niet overleefd.

Volgens Yad Vashem-voorzitter Joop Levy - zelf oud-Varssevelder - laat de actualiteit zien dat aandacht voor rassenhaat en discriminatie nog altijd nodig is. Hij verwijst daarbij ook naar het incident met ADO-voetballer Lex Immers. Deze voetballer zong na afloop van de wedstrijd tegen Ajax dat hij op 'jodenjacht zou gaan'. "Vreselijk. Die knaap weet niet wat voor pijn zo'n stom lied doet bij mensen die de holocaust hebben meegemaakt. Ik zou graag met hem in gesprek raken. Het heeft denk ik weinig met antisemitisme te maken."

BRON: De Gelderlander
Met vriendelijke groeten,
Henk-Willem
Lid van: SRO, SKF, MEDEC, AFP #41, DGO #3009, OMSA M#8014

Terug naar “Israël (Yad Vashem)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast