Onderscheiding Yad Vashem voor Drontense

Gebruikersavatar
Henk-Willem
Moderator
Berichten: 2571
Lid geworden op: 20 Jul 2007, 08:33

Onderscheiding Yad Vashem voor Drontense

Berichtdoor Henk-Willem » 29 Dec 2010, 17:09

DRONTEN - Het gebeurt niet elke dag dat de Yad Vashemonderscheiding wordt uitgereikt. En zeker niet aan een inwoner van Flevoland.

Eerder deze maand viel deze eer te beurt aan de 87-jarige Anneke Luik-Dijkstra uit Dronten. Ze heeft de hoge Israëlische onderscheiding in ontvangst mogen nemen, omdat ze in de Tweede Wereldoorlog haar leven heeft gewaagd bij het bieden van hulp aan joodse onderduikers.

In de Tweede Wereldoorlog woonde Anneke Dijkstra als hulp in de huishouding in bij haar tante in het Friese Echtenerbrug. In 1943 nam tante een joods echtpaar in huis. Later kwam er nog een oudere joodse dame bij. Op de schouders van Anneke rustte toen de taak om voor eten te zorgen. Daarbij was voorzichtigheid geboden. Het mocht immers niet opvallen dat er meer monden te voeden waren dan die van tante en Anneke. Ook zorgde Anneke dat de onderduikers op een veilig adres kwamen toen een huiszoeking in het dorp werd verwacht en nam ze een van de onderduikers zelfs mee naar de huisarts. Die zat vier kilometer verderop. Vier kilometer lang bestond dus het risico dat ze door de Duitsers betrapt zouden worden.

De inwoonster van Dronten vindt de onderscheiding 'een grote eer'.

BRON: De Stentor
Met vriendelijke groeten,
Henk-Willem
Lid van: SRO, SKF, MEDEC, AFP #41, DGO #3009, OMSA M#8014

Terug naar “Israël (Yad Vashem)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast