Uitreiking Yad Vashem-onderscheiding Lochem

Gebruikersavatar
Henk-Willem
Moderator
Berichten: 2602
Lid geworden op: 20 Jul 2007, 08:33

Uitreiking Yad Vashem-onderscheiding Lochem

Berichtdoor Henk-Willem » 16 Sep 2010, 14:47

LOCHEM - Dinie Markus-Burgers uit Lochem krijgt vanmiddag in de voormalige Lochemse synagoge de Yad Vashem-onderscheiding uitgereikt.

Postuum is deze ook toegekend aan haar ouders Hendrik Burgers en Geertruida Burgers - Van Maanen.

Zij krijgen deze hoogste onderscheiding die de Staat Israël kent, voor het in huis nemen van joodse onderduikers tijdens de laatste drie oorlogsjaren. De familie woonde toen in Arnhem.

De familie Burgers zorgden eind 1942 voor een onderduikadres voor Bram van der Heijden. Hij verbleef onder de schuilnaam Bart in een klein kamertje op zolder van hun grote huis. Ook Brams dochter Toos en schoonzoon Meip verbleven enkele maanden op dit onderduikadres. Zij gingen naar nieuwe onderduikadressen in Arnhem en Drenthe waar ze - door verraad - de oorlog niet hebben overleefd. Bram kon met hulp van het verzet aan bonkaarten komen. Overigens was het kantje boord of Brams schuilplaats was door de Duitsers ontdekt. Dit als gevolg van een inval door NSB'ers. Zij maakten bij die inval een hoop lawaai. Dat trok de aandacht van een peloton Duitsers, die het huis ertegenover in beslag hadden genomen. Zij kwamen op het lawaai af en frustreerden daardoor de ondervragingen van de NSB'ers. De NSB'ers gingen weer naar beneden omdat ze dachten dat de Duitse soldaten al op zolder waren geweest. Dat was ook wel zo, maar zij hadden alleen maar aandacht voor een uit elkaar liggende motorfiets.

De familie durfde Bram eigenlijk niet meer in huis te houden, Zij brachten hem naar een nieuw adres, maar daar wilden de bewoners het onderduiken niet meer door laten gaan. Bram ging mee terug. Hij zat er nog toen een Duitse officier werd ingekwartierd. Bram moest toen permanent boven blijven.

Een Duitse soldaat wilde boven op de overloop een landkaart bekijken. Hij had meer licht nodig en probeerde een deur te openen. Dat was de afgesloten kamer van Bart. Die dacht dat het mevrouw Burgers was en deed de deur open. Dinie: "Zij bogen allebei en de Duitser deed de deur weer dicht. Hij heeft hem nooit verraden."

BRON: De Stentor
Met vriendelijke groeten,
Henk-Willem
Lid van: SRO, SKF, MEDEC, AFP #41, DGO #3009, OMSA M#8014

Terug naar “Israël (Yad Vashem)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast