mevrouw Coosje Ayal‏ KV overleden

Gebruikersavatar
Roel
Moderator
Berichten: 2506
Lid geworden op: 12 Jun 2007, 07:42
Locatie: -Limburg-
Contact:

mevrouw Coosje Ayal‏ KV overleden

Berichtdoor Roel » 30 Mar 2015, 07:40

Het Bestuur van de Vereniging Dragers Militaire Dapperheidsonderscheidingen, maakt met leedwezen bekend, dat op vrijdag 28 maart 2015 is overleden,

MEVROUW COSTAVINA AYAL
COOSJE

Verzetsstrijdster in “De Vogelkop” van Nederlands Nieuw-Guinea,

Korporaal bij het Vrouwelijk Hulp Korps b.d.

Het VHK behoorde vanaf 20 december 1943 als onderdeel bij de Koninklijke Landmacht.

Draagster van het Kruis van Verdienste

Het Verzetsherdenkingskruis

Het Ereteken voor Orde en Vrede

Het Mobilisatie-Oorlogskruis

Het Draaginsigne Gewonden

en het Draaginsigne Veteranen


Rust in vrede
Heeft u informatie over items uit mijn collectie? Neem dan contact met mij op..
Lid van SRO en OMSA

Gebruikersavatar
moos
Berichten: 360
Lid geworden op: 05 Dec 2014, 11:13

Re: mevrouw Coosje Ayal‏ KV overleden

Berichtdoor moos » 30 Mar 2015, 08:52

Roel schreef:
Het VHK behoorde vanaf 20 december 1943 als onderdeel bij de Koninklijke Landmacht.


Het zijn punten en komma's, maar het VHK is pas zo gaan heten in 1944, bij oprichting in 1943 was het nog het vrijwillig vrouwen hulp korps (VVHK).

Wat meer voor de hand ligt is dat mevrouw Ayal lid was van het VK-KNIL, ook uit 1944, maar een paar werelddelen van elkaar verwijderd.
De splinter in een anders oog zien maar niet de balk in eigen oog.

Gebruikersavatar
Roel
Moderator
Berichten: 2506
Lid geworden op: 12 Jun 2007, 07:42
Locatie: -Limburg-
Contact:

Re: mevrouw Coosje Ayal‏ KV overleden

Berichtdoor Roel » 01 Apr 2015, 07:15

Het Bestuur van de Vereniging Dragers Militaire Dapperheidsonderscheidingen, maakt met leedwezen bekend, dat op zaterdag 28 maart 2015 is overleden,

MEVROUW COSTAVINA AYAL

COOSJE

Verzetsstrijdster in “De Vogelkop” van Nederlands Nieuw-Guinea,

Korporaal b.d. bij het Vrouwenkorps KNIL

Draagster van het Kruis van Verdienste

Het Verzetsherdenkingskruis

Het Ereteken voor Orde en Vrede

Het Mobilisatie-Oorlogskruis

Het Draaginsigne Gewonden

en het Draaginsigne Veteranen

* Titawaai, Nusalaut op de Molukken, 15 april 1926 † Ridderkerk, zaterdag 28 maart 2015

Mevrouw Coosje Ayal is voor ons land in de strijd tegenover de vijand, van zeer grote betekenis geweest en genoot binnen de Vereniging en bij de Koninklijke Landmacht, zeer veel respect en waardering.

Wij verliezen in haar niet alleen een verenigingsvriendin, maar ook een dappere vrouw die haar Vader-land door bijzonder moedig optreden en met gevaar voor eigen leven heeft gediend.

In 1942, toen de Japanse landingsvloot aankwam in de baai van Manokwari in Nieuw-Guinea, begon haar guerrillastrijd, onder leiding van kapitein J.B.H. Willemsz-Geeroms. Deze strijd in de jungle van Nieuw-Guinea heeft uiteindelijk bijna 3 jaar geduurd.

Coosje Ayal raakte als 15 jarig nichtje van haar oom Nahuwae die bestuursambtenaar was, betrokken in deze guerrillastrijd. Ze waren met 62 manschappen maar uiteindelijk hebben maar 17 personen deze strijd overleefd. Zij was een van hen en de enige vrouw die deze guerrillastrijd heeft overleefd.

Nu, 70 jaar later is er veel aandacht voor de belevenissen van een deze groep militairen in de binnenlan-den van Nieuw-Guinea tijdens de guerrillastrijd in de Tweede Wereldoorlog.

Nadat de Japanners voet aan wal hadden gezet werden zij gedwongen een overlevingstocht af te leg-gen, dwars door de jungle en de bergen naar de noordkust van Nieuw-Guinea, genaamd de Vogelkop.

Ze werden tijdens hun guerrillastrijd opgejaagd door de Japanners en elke keer moesten ze weer vluch-ten. Bewapend met pistool en karabijn werden Japanse bivakken overvallen om aan extra voedsel, wapens en munitie te komen.

Vele ontberingen, ziekten en een bijna ondraaglijke honger hebben zij moeten ondergaan. Om aan zout te komen likten zij hun eigen zweetkorsten af. Als het regende vingen zij het water op met hun handen om het vervolgens te drinken. De honger dwong hen om slangen, hagedissen, slakken en larven te eten. Schoeisel hadden ze al niet meer en hun uniformen waren in de loop der jaren in de jungle verbleekt en verrot. En dan de angst om ontdekt te worden door de Japanners die ook nog geholpen werden door de foute en onderdrukte Papoea’s.

Niet alleen was dit lichamelijk een zware opgave, ook geestelijk hebben velen van hen het gedurende de guerrillastrijd niet gered. Enkelen van hen zijn letterlijk krankzinnig geworden.

Op een gegeven moment had Coosje Ayal alle tropische ziekten die ze maar kon oplopen, zoals dysen-terie, malaria en beriberi. Kortom, “zij was stervende”. De groep kon haar op dat moment ook niet levend achterlaten. Haar oom Nahuwae die ook in de verzetsgroep zat, kreeg de opdracht om haar van het leven te beroven. Dit uit angst dat de Japanners haar nog levend zouden aantreffen en haar zouden folteren om informatie over de groep te kunnen krijgen.

Haar sterke geloof in God en het gebed op dat moment heeft haar toen gered. Haar oom en zij hebben een paar minuten stilte genomen en heel intens tot God gebeden. Langzaam kwam de kracht terug in haar lichaam en na enkele minuten liep ze weer op eigen benen.

Soms bivakkeerden de Japanners en de verzetsgroep aan weerskanten van een kali. Ze schoten niet meer op de Japanners omdat ze geen munitie konden missen. Ze gingen naar de plantages van de Pa-poea's om eten en jonge bananen te halen.

Wat heeft haar die 2½ jaar strijd in de jungle op het been gehouden? Allereerst natuurlijk de drang naar vrijheid en om niet in handen te komen van de Japanners, maar natuurlijk het bewaren van de Neder-landse vlag. Toen kwam de dag dat er een vliegtuig kwam met Amerikaanse parachutisten die vanuit Hollandia een reddingsoperatie op touw hadden gezet. Zo kwamen zij weer in de bewoonde wereld terug. De Nederlandse vlag hadden zij gedurende hun hele guerrillastrijd bij zich gehouden, opgerold in een bamboestok.

Ze werden allen naar Hollandia gebracht. Daar heeft Coosje Ayal nog 2 maanden in het ziekenhuis ge-legen met ernstig oedeem en beriberi. Daarna ging zij naar Brisbane in Australië.

In Brisbane heeft zij de opleiding tot infanterist en verpleegster gevolgd en werd zij bevorderd tot kor-poraal bij het Vrouwenkorps KNIL.

Na de oorlog hebben zij de Nederlandse vlag, met hun namen daarop geschreven, aan Koningin Wil-helmina aangeboden.

Uit Haar naam en bij Koninklijk Besluit kreeg zij in Australië de Militaire Dapperheidsonderscheiding het Kruis van Verdienste en een handgeschreven bedankbrief met de volgende tekst:

Februari 1945

Uwe gedachte, om mij de vlag toe te zenden, die Gij gedurende Uwen langen en onverschrokken guer-rillastrijd hebt hooggehouden, heeft mij diep getroffen.

Ik betuig U daarvoor mijn groote erkentelijkheid. Gij kunt ervan verzekerd zijn, dat Uw geschenk mijn gedachten dikwijls zal terugvoeren naar U en ook naar degenen die hun naam niet meer op de vlag heb-ben kunnen plaatsen.

(w.g. Wilhelmina.)

In 1982 kreeg zij, samen met de andere 7 mensen die toen nog in leven waren, het Verzetsherdenkings-kruis uitgereikt door Prins Bernhard. Dat was een complete verrassing voor hen allemaal.

Zij is ondanks alles een gelukkig en tevreden mens. Zij bidt vaak tot God dat haar kinderen en kleinkin-deren nooit zullen meemaken wat zij en haar kameraden hebben meegemaakt. Zij hoopt dat ze leren dat oorlogen niets kunnen oplossen. Naastenliefde, begrip en respect voor elkaar, brengen pas echte vrede zegt ze! Laten wij dat nooit vergeten!

Mevrouw Coosje Ayal is door Hare Majesteit Koningin Wilhelmina, bij Koninklijk Besluit onderschei-den met het Kruis van Verdienste.

Het Kruis van Verdienste (KV) ingesteld bij Koninklijk Besluit van 20 februari 1941, kan worden toegekend aan Nederlandse onderdanen of vreemdelingen, die zich in verband met vijandelijke actie hebben onderscheiden en daarmede het belang van het Koninkrijk hebben gediend. Sinds 1941 is het Kruis van Verdienste 2065 keer uitgereikt, waarvan 99 postuum.

Het Kruis van Verdienste is na de Militaire Willems-Orde een van de belangrijkste Nederlandse Ko-ninklijke Militaire Dapperheidonderscheidingen. Evenals bij de Militaire Willems-Orde, de hoogste Ne-derlandse Ridderorde en dapperheidsonderscheiding, wordt ook deze onderscheiding bij Koninklijk Besluit verleend.

Het Kruis van Verdienste werd haar bij Koninklijk Besluit van 31 Januari 1946 No. 22 toegekend en luidde als volgt:

Wij Wilhelmina, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje Nassau, enz., enz., enz.,

Op de voordracht van Onze Minister van Overzeesche Gebiedsdelen van 23 Januari 1946, 6e Af-deeling, No. 5;

HEBBEN GOEDGEVONDEN EN VERSTAAN:

Toe te kennen:

het “Kruis van Verdienste” aan:

Mejuffrouw C. A. Nahuwae, (Coosje Ayal) wegens:

“Moedig en zeer verdienstelijk optreden getoond gedurende vele maanden van guerillastrijd tegen de Japanners in het Vogelkop-gebied van Nieuw-Guinea, en daarbij alle gevaren en ontberingen van de guerillastrijders gedeeld,”

Onze Minister van Overzeesche Gebiedsdelen is belast met de uitvoering van dit besluit, waarvan af-schrift zal worden gezonden aan den Kanselier der Nederlandsche Orden.

‘s-Gravenhage, den 31 Januari 1946

w.g. WILHELMINA

Haar initiatief, moed, volharding, bekwaamheid en plichtsbetrachting zijn een voorbeeld voor onze sa-menleving. Op deze wijze zullen wij haar blijvend met respect en waardering gedenken.

w.g.

Wim F.J. Elgers

Secretaris/penningmeester
Heeft u informatie over items uit mijn collectie? Neem dan contact met mij op..
Lid van SRO en OMSA

Gebruikersavatar
moos
Berichten: 360
Lid geworden op: 05 Dec 2014, 11:13

Re: mevrouw Coosje Ayal‏ KV overleden

Berichtdoor moos » 01 Apr 2015, 12:43

Nahuawe was een slip of the pen op de oorkonde, dit was de naam van haar oom en tante.
C.A. zijn geen doopnamen maar voornaam en achternaam.
Tevens is zij draagster van de demobilisatiespeld KNIL.
De splinter in een anders oog zien maar niet de balk in eigen oog.


Terug naar “Kruis van Verdienste”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast