Frans, ?

Gebruikersavatar
Wilco Ver.
Berichten: 190
Lid geworden op: 12 Aug 2008, 08:21
Locatie: Bemmel
Contact:

Frans, ?

Berichtdoor Wilco Ver. » 15 Jan 2011, 17:06

Frans, ?, Kapitein Wapen der Infanterie
Verleend in 2010

Vanwege getoonde initiatief en grote persoonlijke en morele moed bij het dirigeren van 2 F-16 toestellen in een aanval op aanvallende Servische tanks bij de opmars naar Srebrenica.

Gebruikersavatar
Wilco Ver.
Berichten: 190
Lid geworden op: 12 Aug 2008, 08:21
Locatie: Bemmel
Contact:

Re: Frans, ?

Berichtdoor Wilco Ver. » 15 Jan 2011, 17:06

Commando krijgt onderscheiding voor optreden Srebrenica

Kapitein Frans van het Korps Commandotroepen heeft 15 jaar na dato het Kruis van Verdienste ontvangen voor heldhaftig optreden in voormalig Joegoslavië. Tijdens een besloten ceremonie op de Haagse Prinses Julianakazerne overhandigde demissionair minister Eimert van Middelkoop hem namens koningin Beatrix de dapperheidsonderscheiding.

Bij de start van de Servische opmars naar Srebrenica, op 11 juli 1995, ging kapitein Frans met 2 collega-commando’s, een tolk en een Engelse lid van de Special Air Service tegen de vluchtelingenstroom in richting het Servische leger. Vanaf een hoog uitkijkpunt leidde hij, onder zwaar vuur van Servische tanks, artillerie, mortieren en mitrailleurs, 2 F-16 gevechtsvliegtuigen naar de oprukkende Servische tanks. De jachtvliegtuigen schakelden 2 tanks uit en vertraagden de opmars van de Serviërs.

Teamprestatie
Kapitein Frans werd in 2000 al voorgedragen maar beschouwde het optreden in de heuvels van Srebrenica nadrukkelijk als een teamprestatie en besloot toen uit solidariteit met zijn 4 collega’s de onderscheiding niet in ontvangst te nemen. Tien jaar later heeft Frans zijn besluit herzien en ziet de onderscheiding als erkenning voor de inzet en moed van zijn hele team. Kapitein Frans wordt onderscheiden voor het getoonde initiatief en de grote persoonlijke en morele moed.

Maatschappelijke erkenning
De Koninklijke onderscheiding is tijdens de Tweede Wereldoorlog ingesteld voor bijzondere daden in de strijd. De uitreiking gaat gepaard met bij wet voorgeschreven ceremonieel dat recht doet aan de uitzonderlijke verrichtingen van de dappere militair. De ceremonie symboliseert de maatschappelijke erkenning van de uitzonderlijke prestaties onder extreme en gevaarlijke omstandigheden.
Bron : Defensie.nl


Terug naar “Kruis van Verdienste”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast