Abma, J.

Gebruikersavatar
Wilco Ver.
Berichten: 190
Lid geworden op: 12 Aug 2008, 08:21
Locatie: Bemmel
Contact:

Abma, J.

Berichtdoor Wilco Ver. » 15 Jan 2011, 16:57

Abma, Jurjen, Eerste-luitenant der Mariniers
K.B. 14 april 2010

"Zijn moedig en beleidvol optreden tijdens diverse vuurgevechten waardoor hij zich heeft onderscheiden en daarmee het belang van het Koninkrijk heeft gediend.
Op 21 februari 2008 voerde luitenant Abma als mento bij het "Operational Mentor and Liaison Team" ter ondersteuning van een Afghaanse legereenheid, een gecombineerde voetpatrouille uit in de omgeving van Kakarak. Doel van de patrouille was zichtbare aanwezigheid voor de bevolking en het eventueel onderkennen en bestrijden van vijandelijke eenheden. Al snel liep de eenheid in een zware hinderlaag. Hierbij kwam de relatief onervaren voorste Afghaanse eenheid onder zulk zwaar direct vuur te liggen, dat zij zich niet meer konden verplaatsen. In het gevecht raakte een Afghaanse militair gewond. Door het heiige zicht konden de pantservoertuigen van de eigen troepen, die in de omgeving op hoger gelegen terreindelen stonden opgesteld, geen gericht ondersteuningsvuur bieden. Hierop trotseerde luitenant Abma direct vijandelijk vuur en verplaatste zich naar een nabijgelegen nederzetting. Hij zuiverde eigenhandig deze nederzetting en zag toe op de afvoer van een gewonde Afghaanse militair naar deze relatief veilige positie. Hier kon de militair geneeskundige hulp ontvangen enworden gestabiliseerd. Onder vijandelijk vuur droeg luitenant Abma zorg voor verdere afvoer van de gewonde militair en twee van zijn collega's naar een nabijgelegen positie van eigen troepen. Deze actie had een goede uitwerking op de overige Afghaanse militairen die nog steeds onder vijandelijk vuur lagen. Zij vatten weer moed en konden zich later bij de eigen troepen aansluiten. Hierna heeft luitenant Abma het vuurgevecht beslist door op geïmproviseerde wijze jachtvliegtuigen naar de vijand te leiden.
Tijdens het hiervoor beschreven vijandcontact en bij vele andere gevechtssituaties, gaf luitenant Abma steeds blijk van morele en fysieke moed, voorbeeldig leiderschap en beleidvol optreden.
Hierdoor heeft hij verdere verliezen aan eigen zijde voorkomen en het vertrouwen van het Afghaanse nationale leger in de coalitietroepen bestendigd en verdiept."

Terug naar “Kruis van Verdienste”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast