Eerhart, Marco

Gebruikersavatar
Wilco Ver.
Berichten: 190
Lid geworden op: 12 Aug 2008, 08:21
Locatie: Bemmel
Contact:

Eerhart, Marco

Berichtdoor Wilco Ver. » 18 Mar 2012, 15:15

Eerhart, Marco; Korporaal der mariniers
KB 14 april 2010

“Zijn moedig en beleidvol optreden onder vijandelijk vuur waardoor hij zich heeft onderscheiden en daarmee het belang van het Koninkrijk heeft gediend. Op 21 februari 2008 maakte korporaal Eerhart als opvolgend teamleider van een Operational Mentor and Liaison Team deel uit van een Afghaanse legerpatrouille in de omgeving van Kakarak. Doel van de patrouille was om de eventueel aanwezige vijand te ontdekken en te bestrijden en wapenopslagplaatsen te ontmantelen. Al snel stuitte de patrouille op de vijand en brak er een hevig vuurgevecht uit, waarbij de vijand duidelijk in het voordeel was. Vanwege het hevige vijandelijke vuur raakte in de voorste eenheid een Afghaanse militair gewond en de betreffende eenheid kon zich niet meer verplaatsen. Korporaal Eerhart toonde zich initiatiefrijk en moedig door de leiding te nemen over 20 Afghaanse militairen om met hen de voorste eenheid te ondersteunen. Doordat de patrouille de vijand onder vuur nam, kon de gewond geraakte militair worden geëvacueerd en kon de eenheid wegkomen uit haar benarde positie. Hoewel hij zelf vanuit meerdere richtingen onder vuur werd genomen, droeg korporaal Eerhart met een mitrailleur van een Afghaanse militair eigenhandig bij aan het dekkingsvuur van de patrouille. Tijdens veel andere vuurgevechten met de vijand toonde hij steeds overwogen leiderschap, goed initiatief en fysieke en morele moed. Mede door het optreden van korporaal Eerhart zijn verdere verliezen aan eigen zijde voorkomen en kon de vijand het gebied niet verder binnendringen.”

Gebruikersavatar
Alex
Berichten: 877
Lid geworden op: 09 Nov 2007, 17:37
Locatie: Noorwegen

De andere kant van de medaille

Berichtdoor Alex » 14 Feb 2018, 20:48

Uit Alle Hens 01-2018:
SGTMARNALG Marco Eerhart
Medailles. Onlosmakelijk verbonden met de militair. Een officiële blijk van waardering. Ze vertegenwoordigen trots. Ze zijn een erkenning voor onvoorwaardelijke inzet, soms met gevaar voor eigen leven. Elke medaille heeft een verhaal. In deze rubriek vertelt een militair over zijn of haar waardevolste onderscheiding. De andere kant van de medaille…​
“De missie kon nog wel eens spannend worden. Althans, die geluiden kregen wij door”, vertelt sergeant van de mariniers Marco Eerhart (38). Hij was in 2007 en 2008 junior-onderofficier operaties binnen een Operational Mentor and Liaison Team (OMLT) in Afghanistan. “Ik kon mij er toen geen beeld van vormen. We waren wel megagoed voorbereid. Iedereen had er zin in. We merkten aan alles dat deze missie iets speciaals was. De OMLT’s leidden mannen van de Afghan National Army (ANA) op. We ondersteunden hen ook tijdens operaties. We zorgden bijvoorbeeld voor luchtsteun en gewondenafvoer. Mijn team moest een nieuw kamp van de ANA bemannen. Kamp Khyber, een locatie die binnen 1 week was opgebouwd. En dat was te zien; het was verre van af. Bovendien lag het niet bepaald strategisch. Het kamp werd regelmatig belaagd. Dat waren de eerste speldenprikjes. Tegen het einde van mijn uitzending werd een operatie gepland in het Kakarak-gebied, op de Westbank. Mijn nekharen gaan nog overeind staan als ik die naam hoor. Wij werden samen met Afghaanse militairen bij de operatie betrokken. Je zag aan hun gezichten dat ze gespannen waren. We wisten allemaal dat er iets ging gebeuren. Ik was de opvolgend teamleider. Onze opdracht was de vijand te ontdekken en te bestrijden. En eventuele wapenopslagplaatsen te ontmantelen. Al snel kregen we signalen door dat er in ieder geval aan de andere kant van de vallei strijders stonden. We zagen vrouwen en kinderen wegtrekken. Iedereen had door dat het een kwestie van tijd was. Toen brak de hel los. We werden van alle kanten beschoten. Het was een benarde situatie en er werd echt geknokt. Er vielen 2 gewonden onder de ANA-militairen; die moesten zo snel mogelijk worden afgevoerd. Mijn mannen gaven vuurdekking, zodat anderen zich konden terugtrekken. Dat was met gevaar voor eigen leven. Granaten vlogen ons om de oren.”
d180205hh0006-bw-2.jpg

Het Kruis van Verdienste is bestemd voor Nederlanders en niet-Nederlanders die zich in verband met een vijandelijke actie door moedig en beleidvol optreden hebben onderscheiden en daarmee het belang van het koninkrijk hebben gediend. De onderscheiding wordt toegekend door Z.M. de Koning.
“De hele actie duurde 7 uur. We vroegen luchtsteun aan en voerden de gewonden af. Met het invallen van de duisternis werd het pas rustiger. Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik het niet zou overleven. Je doet het gewoon, denkt er niet bij na. Dat is de adrenaline. Toen ik hoorde dat ik werd voorgedragen voor het Kruis van Verdienste, wist ik eerst eerlijk gezegd niet eens wat dat betekende. Ik dacht: waarom ik wel en mijn buddy niet? Dit was een team-effort. Ik zie mezelf niet als held, maar ben wel heel trots op deze medaille. Ik draag deze het dichtst bij mijn hart. Heel soms word ik aangesproken op deze medaille. Als iemand mijn verhaal wil horen, vertel ik het. Ik heb het een plek gegeven, al ging dat niet zonder slag of stoot. Het ging heel slecht met mij. Niets interesseerde mij meer. Ik was bijna alles kwijt: mijn huis, mijn vriendin. Het keerpunt was deze medaille. Dat was het signaal om mezelf weer op te pakken. We kregen eindelijk de erkenning voor wat we gedaan hadden. Dat had ik echt nodig. Ik denk er nu alleen nog maar op een mooie manier aan terug. Dit was mijn zwaarste, maar ook mijn mooiste missie.”

Bron: https://magazines.defensie.nl/allehens/ ... nderscheid
In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister - Goethe


Terug naar “Kruis van Verdienste”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast