Frans lintjesbeleid op de schop

Rogier
Berichten: 153
Lid geworden op: 18 Aug 2008, 06:05
Locatie: Amsterdam

Frans lintjesbeleid op de schop

Berichtdoor Rogier » 04 Nov 2017, 11:55

Gevraagd naar het roodgekleurde strikje op zijn pak gaf de Franse bestuursvoorzitter van Air France-KLM tijdens een persconferentie enige jaren terug een ontnuchterend antwoord. Ja, dit waren de versierselen van het Légion d’Honneur, de belangrijkste Franse nationale onderscheiding. „Als je die op mijn leeftijd nog niet hebt, heb je iets fout gedaan in je leven.”
Om aan die vanzelfsprekendheid een eind te maken, wil president Macron de toekenning van Franse ‘lintjes ’ drastisch hervormen. Het aantal burgers dat de onderscheiding ontvangt, moet tot 2020 met de helft teruggebracht worden en de kandidaten moeten „meer lijken op wat Frankrijk is”, zei regeringswoordvoerder Christophe Castaner deze week. Nu zijn het „vooral witte mannen van boven de zestig”. Het aantal onderscheidingen voor militairen moet met 10 procent naar beneden en dat voor niet-Fransen (vaak politici of kunstenaars) met 25 procent.
Afgelopen 14 juli, wanneer er altijd veel mensen worden gedecoreerd, merkten ambtenaren van diverse ministeries voor het eerst dat het Macron menens was, schrijft Le Figaro. Zij hadden hem 600 dossiers aangedragen, maar hij heeft uiteindelijk maar 101 onderscheidingen (waarvan 51 voor vrouwen) aangehouden. „En deze onderzoeker ”, zou hij doorgevraagd hebben, „wat heeft die dan ontdekt?” Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Ook president Sarkozy (2007-2012) scherpte de regels aan. Maar uiteindelijk kende hij in vijf jaar presidentschap toch in totaal 17.304 onderscheidingen toe. Recordhouder is Valéry Giscard d’Estaing, die in zeven jaar presidentschap op 32.204 lintjes kwam. In het verleden gingen er ook lintjes naar Mussolini, Ceaucescu en Bashar Al-Assad.
Bron: NRC-Handelsblad 4 november 2017 (correspondent Peter Vermaas).
HONI SOIT QUI MAL Y PENSE

Terug naar “Frankrijk”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten