Wereld in Oorlog #13

Anne-Marieke
Berichten: 3
Lid geworden op: 06 Jan 2009, 15:23

Wereld in Oorlog #13

Berichtdoor Anne-Marieke » 20 Aug 2009, 11:00

Vanaf dinsdag 18 augustus ligt de nieuwste Wereld in Oorlog in de winkel! In deze dertiende editie aandacht voor:

Villers-Bocage
In deze Wereld in Oorlog een uitgebreid artikel over de Brits/Duitse tankgevechten in het Franse plaatsje Villers-Bocage op 11 en 12 juni 1944. Aan het einde van D-day was op de meeste stranden een redelijk stevig bruggenhoofd gevestigd. Een van de belangrijkste doelen, de strategisch gelegen stad Caen bleef echter in Duitse handen. Om Caen te kunnen innemen werden door Montgomery drie operaties ingezet. De eerste was Operation Perch en liep via Villers-Bocage.

De gewone Nederlander
Wereld in Oorlogvroeg de nu 86-jarige journalist Gerard van den Boomen om zijn herinneringen aan de Duitse bezetting op papier te zetten. Bij het uitbreken van de oorlog was Gerard zestien jaar. Hij kwam de oorlog zonder kleerscheuren door. In het artikel ‘De gewone Nederlander’ beschrijft hij op treffende wijze hoe zijn leven, ondanks de bezetting, gewoon doorging.

De Eerste Wereldoorlog op Voorne-Putten
Op het Zuid-Hollandse eiland Voorne waren de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog goed te merken. Duizenden militairen moesten worden ingekwartierd en beziggehouden, terwijl de inwoners in toenemende mate te maken kregen met schaarste aan voedsel en brandstoffen. Het kanongebulder in Vlaanderen was soms duidelijk te horen: al bleef het oorlogsgeweld op afstand, de oorlog kwam toch heel dichtbij…

De rode kroonprins
Op zijn 19e verjaardag, in maart 1940, voltooide een jonge luchtmachtcadet zijn opleiding tot gevechtspiloot. Nog geen twee jaar later werd hij kolonel. Aan het eind van de oorlog was hij divisiecommandant en op 24-jarige leeftijd generaal. Toch brak deze officier talloze malen de protocollen en was hij niet buitengewoon getalenteerd. Wie was deze opmerkelijke man? Het was Vasili Stalin, de jongste zoon van de leider van de Sovjet-Unie.

En verder…
In Wereld in Oorlog #12 stond een opvallend stuk van Ton Biesemaat over de beruchte Stadhoudersbrief van Prins Bernhard. In deze editie reageert Tomas Ross op Biesmaats stuk. Verder in dit nummer Korte berichten, de Agenda en natuurlijk Frontberichten met nieuwe DVD en boek besprekingen.

Dit en nog veel meer leest u in Wereld in Oorlog # 13!

Meer informatie op http://www.wereldinoorlog.nl.
Cover-WIO#13-LR.jpg
Cover-WIO#13-LR.jpg (16.37 KiB) 5365 keer bekeken
Cover-WIO#13-LR.jpg
Cover-WIO#13-LR.jpg (16.37 KiB) 5365 keer bekeken

Terug naar “Boeken en artikelen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten