Nationaal Archief: Defensie en onderscheidingen

Gebruikersavatar
Spraakverwarring
Berichten: 856
Lid geworden op: 28 Dec 2010, 13:48

Nationaal Archief: Defensie en onderscheidingen

Berichtdoor Spraakverwarring » 18 Jul 2013, 21:43

Terwijl ik naar iets heel anders op zoek was kwam ik toevallig via google op de site van het Nationaal Archief terecht en kwam daar tot de ontdekking dat vorig jaar Defensie een groot deel van de archieven die betrekking hebben op door Defensie uitgereikte onderscheidingen heeft overgebracht naar het Nationaal Archief. Voor wie onderzoek doet naar militaire onderscheidingen is dit wellicht van belang. Het archief betreft met name stukken uit de jaren 1940 t/m vroeg in de jaren '60 (en soms nog iets later). De stukken hebben met name betrekking op WOII, de politionele acties en Nederlands Nieuw Guinea.

De stukken zelf zijn overigens niet op internet te raadplegen maar het overzicht geeft een goed beeld van wat er zoal te vinden is in het NA. Bv dossiers met voordrachten voor dapperheidsonderscheidingen en herinneringsmedailles zoals het Oorlogsherinneringskruis, Ereteken voor Orde en Vrede, Kruis voor Recht en Vrijheid en het Nieuw-Guinea Herinneringskruis.

De index van het archief is te raadplegen op deze link. Verder nog op deze link een pdf met wetenswaardigheden over het archief en de verschillende organisaties van Defensie die zich in de loop der jaren met onderscheidingen hebben bezig gehouden. Doe er uw voordeel mee!
NUNTIUS TRANSMITTENDUS - Regiment Verbindingstroepen

Terug naar “Websites”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast