Ik leef nog hoor!

Prikbord voor nieuws en informatie over het forum.
Bram
Berichten: 210
Lid geworden op: 02 Jul 2007, 21:45
Locatie: 's-Hertogenbosch

Berichtdoor Bram » 23 Nov 2008, 13:26

Zie ik het goed dat het meest recent uitgereikte KvV een meer oranje streep heeft op het lint? En dat het kruis zelf niet meer mat brons is maar juist glimmend brons?

ErikMuller
Berichten: 714
Lid geworden op: 26 Jun 2007, 21:44
Contact:

Berichtdoor ErikMuller » 23 Nov 2008, 13:27

yups, het is op dezelfde manier gelakt als het Van Veluw Vierdaagsekruis!

Gebruikersavatar
Roel
Moderator
Berichten: 2508
Lid geworden op: 12 Jun 2007, 07:42
Locatie: -Limburg-
Contact:

Berichtdoor Roel » 26 Nov 2008, 10:14

Veteranen uit WO II bezoeken SG St. Ursula Heythuysen

In het kader van het bezoek van een aantal veteranen uit de Tweede Wereldoorlog aan het Leudal heeft afgelopen woensdag 12 november een zeer bijzondere gebeurtenis plaatsgevonden.

Voormalige strijders uit Nederland, België, Engeland en Duitsland werden door leerlingen van 4VMBO geïnterviewd in het kader van een project over tolerantie, waar zij mee bezig waren. Behalve “oude” veteranen waren ook drie “jonge” veteranen aanwezig, onderofficieren van de Koninklijk Militaire School uit Weert en hun commandant, kolonel Piet van der Sar. Deze vier “veteranen” hebben de afgelopen jaren deelgenomen aan Vredesmissies in o.a. Afghanistan en op deze manier ook bijgedragen aan hetzelfde doel waarvoor de veteranen van WO II gestreden hebben: vrede voor alle mensen.

Heel bijzonder was de aanwezigheid van twee Joodse overlevenden van WOII. Het betrof de heer en mevrouw Tugendhaft. Mevrouw Tugendhaft heeft als 8-jarig meisje het concentratiekamp Bergen Belsen overleefd. Dit kamp werd bevrijd door o.a. Majoor Ken Crockford, een van de Engelse veteranen vandaag aanwezig. Haar man heeft als 5-jarig jongetje een tijdje ondergedoken gezeten in het Leudalgebied.

Ook heel speciaal was, dat de heer John Armstrong en zijn dochter Jean erbij waren. De vader van John is in 1944 als boordwerktuigkundige van een Lancaster bommenwerper neergestort net achter het huidige klooster De Kreppel in Heythuysen en kwam daarbij om het leven. Ter ere van hem en de overige bemanning, waarvan 5 mensen hun leven gaven voor onze vrijheid werd in 2003 een monument opgericht bij de plek waar het vliegtuig neerstortte.

Het hele gezelschap, bestaande uit in totaal ongeveer 30 personen, werd welkom geheten door de heer Houben, locatie directeur van deze school. Vervolgens sprak de heer Arno Walraven, loco-burgemeester van de gemeente Leudal, allen toe. Hij onderstreepte vooral het belang van terugkijken naar het verleden en daaruit lessen leren voor de toekomst. De jonge generatie heeft nu nog de kans om te praten met de mensen die het zelf hebben meegemaakt. Als zij de boodschap oppakken en doorgeven is er kans op vrede en verdraagzaamheid voor allen. Dan wordt de geschiedenis echt de leermeester van het leven!
Na de woorden van welkom werden de leerlingen in de gelegenheid gesteld om in kleine groepjes met de diverse mensen te praten. Ze hadden vragen voorbereid en zullen later een verslag maken voor de lessen geschiedenis als leerproject voor hun examen. Er werd zeer geanimeerd gesproken en de tijd vloog voorbij. Toen men moest stoppen, waren de diverse groepjes nog volop in gesprek.
Andere leerlingen hadden inmiddels een voortreffelijke lunch voorbereid voor alle aanwezigen. Aan tafel gingen de discussies volop verder.
Aan het einde van de maaltijd sprak majoor Ken Crockford namens de veteranen een dankwoord. Hij sprak over de torch (de fakkel), die door de huidige jonge generatie moet worden opgepakt en doorgegeven worden naar de toekomst.

Vervolgens sprak de echtgenote van een Duitse veteraan en zei dat zij in een paar dagen tijd de ware betekenis van het woord tolerantie had leren kennen.

Tot slot van de indrukwekkende bijeenkomst werd een groepsfoto gemaakt en om half twee vertrok iedereen.

Het jongste lid van het Comité Herdenkingsmonument Militairen Roel Rijks (24 jaar), is werkzaam bij SG St. Ursula en heeft met name de kar getrokken bij dit hele project. De school kan terugzien op een zeer geslaagde dag.


Veteranen uit WO II bezoeken het Leudal

In het kader van de jaarlijkse herdenking ter gelegenheid van de bevrijding van het Leudal op 17 november 1944 hebben voormalige strijders uit Nederland, België, Engeland en Duitsland ook dit jaar weer een bezoek aan het Leudal gebracht.

Heel bijzonder was de aanwezigheid van twee Joodse overlevenden van WOII. Het betrof de heer en mevrouw Tugendhaft. Mevrouw Tugendhaft heeft als 8-jarig meisje het concentratiekamp Bergen Belsen overleefd. Dit kamp werd bevrijd door o.a. Majoor Ken Crockford, een van de Engelse veteranen. Haar man heeft als 5-jarig jongetje een tijdje ondergedoken gezeten in het Leudalgebied.

Ook heel speciaal was, dat de heer John Armstrong en zijn dochter Jean deel van het gezelschap uitmaakten. De vader van John is in 1944 als boordwerktuigkundige van een Lancaster bommenwerper neergestort net achter het huidige klooster De Kreppel in Heythuysen en daarbij om het leven gekomen. Ter ere van hem en de overige bemanning, waarvan vijf mensen hun leven gaven voor onze vrijheid, is in 2003 een monument opgericht bij de plek waar het vliegtuig neerstortte.

Het gezelschap was de hele week, van maandag 10 t/m vrijdag 14 november, ondergebracht bij hotel Houben in Nunhem en op enkele plaatsen in Horn en Heythuysen.

Op dinsdag 11 november werden de Duitse begraafplaats in Ysselsteyn en het Oorlogsmuseum in Overloon, zeer toepasselijk de naam Liberty Park dragend, bezocht.

Om exact 11 uur werd bij de Duitse begraafplaats in gezelschap van twee Joodse slachtoffers van de Holocaust en veteranen uit Engeland, België, Nederland én Duitsland twee minuten stilte in acht genomen om de Britse Remembrance Day te herdenken en werd door een Britse veteraan de zgn. Exhortation uitgesproken! Een groter blijk van verdraagzaamheid is bijna niet denkbaar!

Op woensdag 12 november werd SG St. Ursula in Heythuysen bezocht waar een project over tolerantie voor de 4e klassen VMBO werd afgesloten met een bijeenkomst, waarbij leerlingen de veteranen konden interviewen.

’s Avonds was er een saamhorigheidsdiner, waarbij ook burgemeester Verhoeven en loco-burgemeester Walraven aanwezig waren.
Op donderdag 13 november namen allen deel aan de jaarlijkse Internationale Herdenking bij het Monument van Verdraagzaamheid in Haelen, waar de bevrijding van het Leudal herdacht werd. In totaal werden 39 kransen gelegd door vele hoogwaardigheidsbekleders uit binnen- en buitenland.

Het laatste bloemstuk werd gelegd door een Duitse, een Engelse, een Belgische en een Nederlandse veteraan samen. Nadat zij het bloemstuk gelegd hadden, gaven de vier elkaar ten overstaan van de vele belangstellenden een hand en een spontaan applaus van alle aanwezigen maakte duidelijk, dat voor iedereen de boodschap duidelijk was overgekomen.

Op vrijdag 14 november werden de veteranen weer teruggebracht naar de vliegvelden, van waaruit ze naar huis terugkeerden.
Een van hen zei bij het afscheid: “If my body stays well, I will be back next year”. Een ander verwoordde het als volgt: “Als jullie ons volgend jaar niet terugvragen, span ik een
proces aan!!”

Het Comité Herdenkingsmonument Militairen kan met tevredenheid terugkijken op een zeer bijzondere week. Nieuwe vriendschappen werden gesloten, oude banden aangehaald. De belangrijkste boodschap van het hele bezoek voor allen moge zijn:

Ik leef in vrijheid, tolerantie is de enige manier!


Om jullie een idee te geven waarmee ik zoal bezig ben geweest. Meer foto's volgen!
Heeft u informatie over items uit mijn collectie? Neem dan contact met mij op..
Lid van SRO en OMSA

Gebruikersavatar
Roel
Moderator
Berichten: 2508
Lid geworden op: 12 Jun 2007, 07:42
Locatie: -Limburg-
Contact:

Berichtdoor Roel » 26 Nov 2008, 10:32

Heeft u informatie over items uit mijn collectie? Neem dan contact met mij op..
Lid van SRO en OMSA

ErikMuller
Berichten: 714
Lid geworden op: 26 Jun 2007, 21:44
Contact:

Berichtdoor ErikMuller » 26 Nov 2008, 11:59

Ik heb geloof ik welgeteled 1 niet-actief dienende veteraan gezien die alleen de medailles draagt die hij verdiend heeft. Rest heeft er allemaal rommel bijgeprikt!

Wel mooie gelegenheid om zo eens in 't zuiden een kijkje te nemen. Vorig jaar op 4 mei bij ons (in de o-zo-schone-Kop-van-Noord-Holland) stonden er welgeteld 4 veteranen bij het grootste monument in de omgeving: alleen UNIFIL en niets van eerdere datum. Beetje jammer.

PS. Henny Meijer staat er goed op! ;-)

Gebruikersavatar
Alex
Berichten: 872
Lid geworden op: 09 Nov 2007, 17:37
Locatie: Noorwegen

Hij draagt alleen maar combat

Berichtdoor Alex » 28 Nov 2008, 23:41

Des te opvallender t.o.v. de veteranen is dat de aanwezige commandant KMS, kolonel Piet van der Sar, juist minder onderscheidingen draagt dan waar hij recht op heeft. Op zijn minst het Onderscheidingsteken voor langdurige dienst als officier en het Vierdaagsekruis ontbreken in zijn set. Die toch bijzonder mooi oogt, met elf ronde bronzen medailles op een rij, voor in totaal zes uitzendingen plus de Landmachtmedaille.
In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister - Goethe


Terug naar “Mededelingen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast